En blog om uldtotter

Denne bolg indholder en masse sjove, skæve og mærkværdige histiorier fra alpacaer verden. Blandet med viden, fakta og eftertænksomhed. Alt sammet skrevet med et glimt i øjet og fra min helt egen plads i solen. 

Jeg håber, du vil hygge dig i selvskab med mine små indlæg, måske grine lidt for dig selv.

God fornøjelse

Jeg uddyber geren mine indlæg, hvis det ønskes, kontakt mig gerne.

Tung læsning om grå alpaca avl.

Dette indlæg er nok mere nørderi end sjovt. 

Men på en støvet hylde fandt jeg bogen Alpacas- Synthesis of a Miracle. Den er fra 2001 og vi har fået den i gave fra USA tilbage i 2014. I bogen fald jeg over et stykke om farver og avl, lige noget for mig.

Breeding for color in practice, hed det stykke jeg læste. I det henvises til data fra en Australsk undersøgelse af afkom fra, ja jeg kan ikke regne det ud, med rigtig paringer, flere tusinde. Man kigger på, hvis en hingst med x farve bedækker en hoppe med y farve, hvad farve bliver føllet så. Det er så gjort med alle solide farver fra hvid til grå, både med hingst på hoppe og hoppe med hingst, dvs. på alle leder og kanter.

Der kan tages meget med fra bogen, men selve data bladet som fylder 49 sider er fantastisk. Man kan læse det igen og igen, ja det er jo et opslagsværk.

(Det er klart, at det er forbundet med en vis usikkerhed, det skriver forfatteren også i bogen. Samt at man ikke kigger på stamtræ og bagved liggene farver)

Men data er jo rigtig nok trods, den er over 20 år gammel. Dataen giver fint billed af farve stabilitet, farve spring og hvad du skal sætte sammen for at få den farve, du ønsker. 

Der gik ikke længe, før jeg måtte finde en regnemaskine frem og starte et excel ark op. Måtte først finde udad, hvor er der største chance for grå føl er🤪. Jeg brugte en time på at behandle data, plus og divider knapperne blev også flittigt brugt. Alt sammen for at finde et % tal på  i forhold til grå.

Det overasker nok ikke mange at grå på grå giver flest grå, ja faktisk 64% af de føl, der fødes efter 2 grå forældre er grå.

(I grå avl skal man altid huske ---x fejlen som betyder at der er 25%  chance for drægtigheden går i sig selv inde for de 6 første mdr.)

Men dataeren her, tager kun højte for fødte føl, så det har ikke betydning for % andelen af grå.

Jeg graver videre, hvad nu hvis far er grå og mor er en tilfældig farve eller omvendt. Her ender jeg på 17% chance 

Jeg er i gang med hver farve og skal nok komme tilbage, når jeg er færdig. Kan dog godt løfte sløret for at en hvid hingst på en grå hoppe giver flere grå afkom, end en fawn hingst på grå hoppe😮.

Der er jo data på alle farver, køn og broget alpacaer. Noget jeg nok skal vende tilbage til.

Den. 14-01-2021 

 

Istid

Det er en kold tid som vi lever i, alle går rund og fryser. Det sang en rapkæftet musiker en gang. Og det passer meget godt på de kolde dage vi har her i slut jan. start feb. 2021 -10 om natten og dags frost. Vi havde næsten glemt frostvejr i disse globalt opvarmet tider. Med det ser ud til at vi lige i denne tid er på pause med det våde og lunde vintervejr vi lige havde vænnet os til. Selv har nu ikke noget imod frost, bare vi slipper for mudder. Når skal jeg lige hive mig selv op til at skrive lidt om alpacaer. 

Det er så vigtigt at sikker at dine dyr har afgang til vand, også når det er frost. Vi oplever op til 6-7 cm. is på alle udendørs vandkar hver morgen. Det kan en alpaca ikke lave hul i. Så derfor rydder vi vores vandkar for is hver morgen og kigger til dem igen om eftermiddagen. Lige for mørket sænker sig ryder vi dem endnu en gang. Mangel på vand kan give fordøjelsesproblemer og på langt sige 2-3 dage kan det medføre død. 

Alpacaerne nyder det kolde vejr med solen højt på himmelen, de er jo godt pakket ind med masser af uld. Vi oplever øget forbrug af hø/wap, men alpacaerne nipper også i det frosne græs. De fleste vælger at sove indenfor i skur eller stald, det giver os muligheden for at møde hele hoppe flokken på stald hver morgen. Det kan få smilet frem på en hver, så mange skønne dyr der ligger og venter på friske forsyninger af hø og wap.

Jeg glæder mig dog stadigvæk til forår og sommer hvor alpacaerne er på græs og de første føl kommer. Ja til den tid skal vi heller ikke rundt og banke is i alle vandkar og muge ud i 3 stalde hver dag.

Den. 02-02-2021

En lille hilsen fra hoppe folden.

Paca paca og så vælter det frem med alpacaer. 09-02-2021

Historien om, hvordan man får alpacaer hjem fra USA.

 
Det er i dag (18-03-2021) 1 år siden, at disse 2 flotte fyre sammen med 9 andre drenge landet på Virkelyst. Det var kulminationen på 6 års arbejde, håb, frygte og held. Både for os og vores samarbejdspartner Dream Coat Alpaca.
 
Særligt de sidste 4 mdr. var slemme, først skulle karantæne starte 1 nov. Så var der tvivl om de skulle udsættes pga. regler om test for Bluetongue. Det viste sig, at hvis vi vente til efter 31-12 skulle de åbenbart ikke testes. Så skulle karantænen, starte 4. Jan. Med så var der problemer med noget papir arbejde; udsat igen. Endelig midt jan. Startede karantænen, og nedtællingen. Her fra skulle der ikke komme flere problemer.
 
CORONA. Ville det være mulige at flytte dyr 6000 km. Med fly i en verden, der hastigt lukkede helt ned. Var mange dages arbejde spildt, ville vi kunne få bare nogle af de rigtig mange penge tilbage? Da Danmark lukkede ned, sov vi ikke i flere nætter. Da grænsen til Tyskland lukkede, var vi ved at død. Vi kontakte bekendte i Norge for at hører om de kende nogle, der kunne have 11 hingste til at stå i Tyskland. Måske og velkommen til verden af alpaca import sagde de. FUCK USA lukker ned for alle flyvninger til EU, følger Canada efter? Det var den 15 marts, 3 dage før ankomst. Air Canada hjemmeside covid news; alle ruter til Rom, Madrid, Berlin og London lukkes pr. Dags dato. Vi flyver forsat til Amstadam, Frankfurt og Bruxelles. 80% af alt trafik ud ad Toronto lufthavn var nu lukket ned. Men det lykkes drengen kom til lufthavnen ind i flyet og afsted til Frankfurt. Med det der skulle vise sig at være det 3 sidste fly på denne rute inden den lukket i 2,5 mdr. for 20 marts fik vi en Update fra Covid 19 centeret hos Air Canada at alt fly trafik mellem Canada og EU var blevet indstiller og de kun fløj med meget få nød afgange til Bruxelles. Puha nogle vilde dage.
I dag går det fint der bor stadigvæk 9 af drengene på Virkelyst. 1 er blevet solgt og 1 den gode RR er desværre død. Rip.
 
Når men hvordan får man så en alpaca hele vejen fra USA til Danmark og hvad koster det.
Først skal du finden dem, du vil købe og her kan vi ikke sige, hvad prisen er for det er op til dig. Vi leger bare, at vi har købt 12 hopper. De skal fra USA til Canada. Hvorfor spørg du så, fordi USA og EU ikke er blevet enige om handel med dyr i den gruppe, hvor alpaca er. Men Canada er enige med både USA og EU. De skal i en karantæne, inden de kan exporteres til Canada. Prisen for karantænen kan selvfølgelig afhænge af om sælger kan stå for denne del. Derefter køres dyrene til Canada. Formoder det koster mellem 200-500 usd. (1000-3000 kr.)Pr dyr alt efter hvor fra og hvor til.
 
Så skal de opstaldes i Canada i min. 6 mdr. for blive Canadiske alpaca og det skal de være for at komme vider til EU. Så skal du tage højde for at de kun åbner grænsen for eksport af alpacaer i de kolde mdr. normalt november til maj. Så timingen skal sidde i skabet, med hvornår dyrene ankom til Canada, ellers kan de ende med at skulle stå et halv til et helt år mere. Opstaldingen koster ca. 80 cad. (450kr. ) pr. Mdr. pr dyr. Karantænen er 40-50 dage og kan først starte når de 6 mdr er gået. Pris for karantænen er ca. 6 cad. (32 kr.) pr. Dag pr dyr. bla. Fordi at alt skal være godkend og rengjort. Oven i det kommer prøver og test som jeg ikke kender prisen på. Der er også udgifter til transport fra opstalder til karantænenstald og der fra til lufthavnen. En fly billet koster ca. 8000-12000 kr. pr dyr og der til skal lægges en engangs træ kasse. Som bygges til lige netop den flyver, de skal med, normalt i bunden af passagerfly.
 
Sidste ting er at de skal fortoldes og der skal betales import moms af købssum og transport omkostninger. Den får du retur, hvis du gør det hele som virksomhed, med ikke som privat. Tolden er pt. 0%, men har i kort tid være oppe på 14% ved ikke hvorfor. Det sidste er hjemturen og det kan klares for ca. 1200 kr. pr. Dyr.
 
Oven i dette vil jeg sige, at man ikke kan klare alt dette her alene. Minimum skal der være en i USA, der kan hjælpe med karantæne mm. Og i Canada min. 2 personer; opstalder (6mdr) og karantænen stald. Transportør i Canada og nok også en i EU. Og så dig selv og evt. samarbejdspartner. 6-8 personer på 2-3 eller 4 sprog, 2-3 tidszoner og 6-8 meninger. Som alle skal lægge en plan og følge den fra start til slut over 8 mdr.
 
FUCK we love when a good plan comes togethers.
 
tilføjet 19-03-2021

Vejning af alpacaer

Vi vejer alle vores alpaca en gang om mdr. det er en nem måde at følge med i alpacaeren sundhed tilstand. 23-03-2021