Føl og fødsel

Det første føl er altid noget særligt. Heldigvis bliver det ved med at være skønt. Jo flere man får, jo vigtiger opdager man det er med gode rutiner omkring fødsel og de første dage af føllet liv. 

Fødslen går gerne i geng mellem 10-14 og forløber oftes uden problemer. Skulle der mod forventning opstå problemer, er du altid velkommen til at kontaktes os. Ellers kontakt din dyrlæge.

Optakten til fødslen kan vare minutter, timer eller nærmest dage afhængig af hoppen. Hoppen kan opføre sig uroligt. Gå oftere på toilettet også uden der kommer noget. Hun kan gå mærkligt, ligge sig og rejse sig igen. Og finde på at gå væk for flokken, eller være ligeglad med at flokken bevæger sig væk fra hende. Der kan komme nynne lyde og hun kan se utilpas ud. Hoppen kan føde stådene eller ligene begge dele er helt normalt. 

Først kommer, der en hvid blære til syne (vandkalven, om man vil). Det er fosterhinderne, der ligger rundt om føllet. Denne brister på et tidspunkt og hoved og 2 ben skulle gerne komme til syne. 

Hvis hoved, hals og forkroppen og 2 forben først er kommet ud, er alt som det skal være. Hun kan gode lige holde en pause på 2-10 min. hvor føllet hænger med hovedet ned af, det er helt normalt. Drik kaffe og nyd forestillingen. På et tidspungt kommer resten af følet ud og lander på jorden. Her er det okay at lige gå hen og tjekke, at den træker vejret og lige løfte halen og se, om der er 1 eller 2 hulder bag hhv. dreng eller pige. Evt kan navlen her dyppes med jodopløsning Ellers lad mor og føl være i fred. I tilfælde af kulde, meget regn og blæst eller at føllet ligget lige i solen på en meget varm dag  er det okay og anbefalet at flytte det i læ eller skygge. Mor skal nok følge efter evt spyttende.

Hvis ikke hoved kommer først eller der kun kommer 1 forben med ud, skal der hjælp til. Kontakt din dyrlæge eller os, hvis denne ikke svare, måske kan vi guide over telefonen. Hvis du oplever andre komplikationer eller bekymringer, er du altid velkommen til at kontakte os.

De første timer efter fødslen er vigtige. Føllet skal gerne stå på egne ben inder for 2 timer gerne før. Og gerne die hos mor inden for 4-6 timer, gerne før. Her på Virkelyst har vi en regl, vi går ikke i seng, før vi har set føllet drikke ordenligt hos mor. I et hvert føl kit skal der være noget navle dyp (jod). Spay eller smør navlestrengen og området omkring navlen, dette forbygger infektion. Se også gerne efter om der kommer gødning og tis fra den lille. Nu du alligevel skal sidde og falde i svimer/forelske dig.

Du bør veje føllet. Normalt vejer en nyfødt alpaca mellem 6-9 kg. De kan godt veje mere, rekorden her på Virkelyst er 11,1 kg. Hvis føllet vejer mellem 5-6 kg. skal du være særligt opmærksom på, at føllet kommer godt fra start.Er føllet under 5 kg, kan der være tale om et for tidligt født eller et meget lille (svagt) føl. Check altid om fortænderne i undermunden er brudt frem. Hvis ikke, kan der igen være tale om et fortidligt født føl, også selvom den er gået til termin. Kontakt os gerne, hvis du er det mindste i tvivl. 

De første dage skal føllet gerne die mere og være mere aktiv, hvis alt er gået, som det skal, kan du bare lade mor og føl være i flokken. Bliv ved med at veje føllet. De taber sig gerne det første døgn evt. 2 dage. men så skal den begynde at tage på. De kan tage imellem 100-350g på om dagen. 

De første uger skal du forsætte med at veje og føllet skal tage på. Du skal ikke gå i panik, hvis den vejer det samme 2 gang i træk, men den må ikke stå stille i flere dage og slet ikke tabe sig. Hold øje med at følet dier og er aktiv med løbeture mm. Men husk de ligger mere og sover end de voksne alpacaer. Oplever du problemer med diening, inaktivtet og sløvhed eller at føllet taber sig/stå stille i vægt over 24 timer. Kontakt gerne os eller din dyrlæge. 

På vores "føl, fra fødsel til fravænning" kursus kan du lære mere og blive klar til et liv med masser af sunde føl. Du finder et link til vores kursus side under links.

Del siden