Familien Kristiansens alpaca farm

Vi har valgt et familieliv med alpacaer, gård og egen virksomhed. Det giver os friheden til at arbejde med de dyr, vi elsker så højt, men også muligheder for et anderledes familieliv.

Vi er: Mor Camille, Far Kasper samt vores 2 børn Cecilie og Kristian. Vi bor på gården Virkelyst sammen med over 70 alpacaer, islandskeheste, katte, div. gnaver og den lille hund Penny. Livet på landet er fyldt med dejlige oplevelser og hårdt arbejde. Særligt når man skal søger for mere end 90 dyr. Vi elsker det liv, vi har valgt og ville ikke bytte det til andet.

Virkelyst alpacafarm

Vi fik de første alpacaer i april 2013, mest for sjov og til lidt hygge avl. Det første føl kom den 10 juni 2013. En lille sort hoppe Virkelyst Cinderella eller i daglig tale Cindy. Hun bor stadigvæk hos os den dag i dag. I november 2013 rejste vi til USA for at opleve alpaca verdenen der over, og vi kom hjem med en drøm og masser af ideer. Det næste store skridt kom med vores import af 10 dyr fra Sverige i august 2016. Iblandt dem var Tarkan, vores grå Champion hingst, som vi i dag har mere end 10 afkom efter på Virkelyst.

I Maj 2017 åbnede vi Virkelyst Alpacafarm til vores første åbent hus arrangement med næsten 300 besøgene. Derefter kom næste import i Januar 2018 efter en efterårsferie/studietur til Polen i efteråret 2017. 3 drægtige hopper. Nu var det samlede antal oppe på mere end 25 dyr. Men det var ikke nok, vi hente også 2 nye hingste i Sverige i april 18 og 2 drægtige hopper i august 18 også fra Sverige.

I 2019 Åbnede vi gården op for besøgene og vi havde vores første alpaca Walk'n'Talk med betalende kunder den 16 juni 2019. Noget nyt havde ramt Danmark, alpaca gåture. Det udviklet sig i løbet at 2019. Vi sluttede 2019 med at hente Dewin dobbelt champion hingst og 2 vallakker i Sverige og var dermed oppe på 36 alpacaer.

2020 blev et på mange måder mærkeligt år, med corona og en dansk alpaca verden, der voksede sig stor på godt og ondt. Virkesomheden Virkelyst af 2020 ApS blev etableret i januar og vi kørte på med arbejdet med dyr, dyrlæge arbejde og turist virksomhed i en skøn forening.

Den 18-03-2020 skete det så endeligt, vi fik 11 hingste hjem fra USA i samarbejde med Dream Coat Alpaca. Nogle helt fantastiske dyr, med blodlinjer ikke set før i danmark, sågar nogle som ikke var i EU.

Oven i det kom også et vel af mennesker for at opleve alpaca helt tæt på. walk n talk, rundvisninger og kurser kørte for fuld gas med corona justerede betingelser. Vi ende året med mere end 700 besøgene og 52 alpacaer.

2021 Har indtil nu vært helt vild, vi har haft masser af gester igennem virkelyst, tros skrappe corona regler. Vi venter på at kunne gennemføre flere kurser for alle dem der har tilmelt sig. Vi har også fundet vores nye gård (Virkelyst alpaca besøg- og videncenter) Dog skal vi lige ha solgt der hvor vi bor nu. Der også nye alpaca på vej til Virkelyst.  

Lige nu har vi siden 2013

Fået 57 føl (50 Virkelyst), solgt 32 alpacaer, haft over 100 mennesker på kursus og mere end 2000 besøgene.

Vores besætning består pr. 15-07-2021 af

27 egne hopper og 14 opstaldet hopper

5 egne hingst og 15 parts hingste 

4 egne kastrater. 

8 2021 føl

Totalt: 73 alpacaer

Avls mål, vision og drømme

Vi har siden start ville avle alpacaer, men målet har hele tiden flytte sig. I starter var det rent hygge, så blev det grå og farvet dyr. For så at flytte sig til uldkvaliter og nu kan vi godt sige at det er en blanding af det hele. Vi har indset, at vi nok vil det hele og har lagt en plan for, hvordan vi hele tiden flytter frem i vores avl og holder det på et forsvarligt budget. 

Grå alpaca er stadigvæk det, vi arbejder hen imod, men alle alpaca er skønne og vi diskriminerer ikke. Vi prøver at forbeder uldkvaliteten og indkøre mere grå genitik i vores avl. Vi faldt også oprindeligt for farven fawn særligt i medium og mørk og de kan fint blandes med grå.

Vi er startet i 2013 og grunden i vores avl er lagt. Nu er vi kommet til næste skridt: Hingste til en enorm forbedring. Vi venter utålmodigt på første runde afkom her i 2021. Hingstene er et stort udvalg og masser af forskellige blodlinjer, og type med masser af tæthen, finhed og ikke mindst crimp. Næste skridt er flere og bedre hopper. Vi har særlig en linje med masser af kvalitet, men mangler 2-3 mere. Og det kommer stille og roligt i løbet af de næste år. 

Vores Avls Mål

Vi ønsker at lave de perfekte grå alpacaer, mellem af bygning, uden pletter og med en høj uldkvalitet. Sunde og med et dejligt og samarbejdsvilligt temperament.

Vores Avls Vision

At avlen skal bygge på sunde dyr, det skal være sjovt og i øknomisk ligevægt.

Vores drømme

At Virkelysts grå alpacaer er noget særligt, som avler gerne vil have i deres besætning. 

At stå i en showring med en Dansk grå alpaca supreme champion.

At se 30 sunde grå hopper med føl komme løbene op af folden.

Virkelyst mål, vision og drømme

Virkelyst af 2020 er starte på baggrund af kærlighed til dyr, og lysten til at dele både glæden og de mange fantastiske oplevelser vi har med vores alpacaer. Vi har et stort ønske om at udbrede kendskabet til disse fanstastiske og unikke dyr. Og give alle mennesker muligheden for at møde alpacaer i det rigtige miljø, hvor dyrenes trivsel er i højsæde. Ligeledels er det vores ønske at flest muligt får en god start med deres første alpacaer.

Vi tilbyder mange services, ydelser og ting i forbindelse med alpacaer. Vi har oplevelser, dyrlæge, avl, kurser, tilbehør, alpaca salg, produkter af ulden og meget mere. 

Målet med Virkelyst af 2020

At skabe økonomisk ligevægt i vores alpaca besætning, udbrede kendskabet til alpacaer i Danmark. Være blandt de førende inde for viden, sundhed og grå alpaca avl i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Give alle, der ønsker det en god start med alpacaer og hjælpe med til at gøre alpaca livet letter ude i Danmark.

Når det kommer til salg af dyr, vil vi også i fremtiden leverer prisfurnuftige hopper til opstart/hobby og gåturs drenge til hygge brug i hele Danmark. Men også nyt genetik, avls hingste og kvalitets hopper i ind og udland.

Vision og drøm for Virkelyst af 2020

Holde fokus på alpaca velfærd og sundhed både på Virkelyst, i DK og måske en dag også til international forskning.

Sikre alle får den nødvendige vejleding og viden til at komme sikkert og fornuftigt i gang med alpacer. 

Give alle en god og personlig oplevelse, når de besøger os.

Det skal være sjove og give mening at drive Virkelyst.

Alpacaer i Danmark

Først vil vi sige, at denne historie er, som vi har hørt og oplevet den. Der kan sagtens være et andet perspektiv og viden hos andre alpaca ejere i Dk.

De første alpacaer kom til Danmark ved et tilfælde. En dansk handels mand, skulle sørge for transport i Europa af nogle alpacaer, som skulle flyves videre til, som vi husker det, Nordamerika et sted. Under rejsen "mellem landede" de på den danske transportørs gård. Her skulle de stå indtil anden halvdel af betalingen var gennemført. Men det skete aldrig og alpacaeren strandede på dansk jord. Og han endte med at købe dyrene for rest gælden. Alt dette skete en gang i slut 80eren. Så var de første alpacaer uden for zoologishaver kommet til dk. Men med så få dyr var det ikke muligt, at få gang i mange besætninger. Hvor præcis de endte har vi desværre ingen viden om.

Næste store skridt kom med lamaér i start 90'erne. Folk fik øjene op for lamaer og opdaget også alpacaer. Efterspørgslen steg på lamaer og mange blev impoteret fra Tyskland sammen med dem kom også nogle få alpacaer. Der dukkede alpaca op flere steder i landet og efterspørgslen var stigende, men der var få dyr at få. 

Krysningen tiden i slut 90'eren og starten 00'eren begynte det at være muligt at købe alpaca hingste i udlandet og flere fik ideen at kryse deres lamaer med en nyelig indkøbe alpaca hingst for at kunne nærme sig alpacaer. Det lysnede også med rene alpacaer flere steder. I Europa skød alpaca farme op bla. i Tyskland, Ørstrig, Schweiz og Holland. Men det var stadigvæk meget svært og enormt dyrt at hente særligt hopper hjem til Danmark.

Udlandet boomer og Danmark står stort set stille. Året er 2006-2007 alle lande rundt om os er i fuldgang, store importer begynder at vælte ind i Europe. Antallet af alpaca mange dobbles. Dyr fra Chile og Bolivia kommer nærmest ind med en fast luftbro. Men også dyr fra Australien, New zealand og USA finder vej til Europa. Mens vi i Danmark stadigvær kryser lama og alpaca, bulder avlen og handlen i resten af Europa. Der er dog nogle her hjemme, der kun arbejder med rene alpacaer, og antallet af dyr i Danmark er nok ca. 80 stk.

Den første bølge  2008-2012 begynder der at komme flere og flere alpaca i Danmark og de første avls hingste kommer ind fra Sverige og Tyskland. Der er nu alpacaer at findes mange steder i landet og flere får øjene op for de fantastiske dyr.

Den anden bølge 2013-2017 komme vi og en del andre også på banen. Vi møder i starten ikke  mange andre, som vil avle alpacaer, kun en lille håndfund. De fleste vil have alpacaer som hygge dyr og der er stor efterspørgsel på billige alpacaer, hingste og vallakker. Der er vel ca. 250 alpacer i Danmark. Det danske marked får via handelsfolk adgang til overskydende alpacaer fra de mange importer til resten af Europa. Disse dyr og efterkommere er at finde i rigtig mange danske besætninger, også vores. Det er skønne dyr, oftere lavere uld kvalitet end "første vælgerne i EU" men de giver os og flere andre avlere muligheden for at sælge prisfornuftige afkom og alpacaer til nybegynder.

Storm floden 2018-2021: Nu er der for alvor gang i alpacaer Danmark og i 2018 kom der en del nye avlere til. Der er nu ca. 350 akpacaer i Danmark. I starten af 2019 her ser vi endnu flere nye og foreningen, der engang var for lamaer, er nu stort set drevet af alpaca folk. Slut 2019 og 2020 her ser Danmark lyset, vi er ikke kun 5-6 avler i Danmark længer. Nyopstartede avlere kommer til i hele landet og i løbet af 2019 og 2020 fordobler antallet af alpacaer i Danmark til ca. 700. Lige som vores naboer i udlandet begynder danske ejere og avlere at importerer i stor stil. Der bliver nu hente dyr i hele Europa og sågar USA og Canada. Med vores kenskab er der alene i 2020 kommet over 100 alpaca til Danmark fra udlandet.

2021 vil helt sikker byde på flere nyopstartede avlere og ejere og sikkert også masser af alpacaer. Vi byder jer alle velkommen.

Del siden